Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)

Vill du arbeta inom byggbranchen? Lockar framtidens byggande med nya IT-lösningar, miljötänkande och kvalitetskrav?

Då är Bygg- och anläggningsprogrammet ett bra val. Det är ett yrkesprogram och du får en yrkesexamen, man kan också välja att lägga till några ämnen för att få högskolebehörighet.

Yrkesprogram

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesprogram, efter examen har du de
kunskaper som krävs för att kunna arbeta inom bygg- och anläggningsbranschen.

Det dagliga skolarbetet 

Du utvecklar kunskap om byggnation och anläggning vid nyproduktion, ombyggnad
och renovering. Dessutom får du lära dig mycket om säkerhet och ett miljömässigt hållbart byggande.

Byggbranschen förändras hela tiden och det utvecklas nya arbetsmetoder, material, verktyg och hjälpmedel. Flexibilitet och ett kontinuerligt lärande är viktigt i arbetslivet och du utvecklar både din kreativitet och initiativförmåga. Du kommer att få arbeta både självständigt och tillsammans med andra.

Inriktningar

Husbyggnad

Väljer du inriktningen husbyggnad får du kunskap om nybyggnation, renovering och ombyggnation av både bostäder, lokaler och andra byggkonstruktioner.

Mark och anläggning

Inriktning Mark och anläggning ger kunskap i markarbeten för vägar, husgrunder, ledningar och gröna ytor men också om asfalt-, platt- och stenbeläggningar.

Måleri

Inriktningen Måleri ger dig kunskaper i ny- och ommålning av invändiga och utvändiga ytor, uppsättningar av olika väggbeklädnadsmaterial samt kunskaper om färgens estetiska och skyddande värden

Nära arbetslivet

Under utbildningen ingår 30 veckors praktik, så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL) då du får prova dina kunskaper i verkligheten och även kontakt med arbetslivet, vilket kan ge arbete i framtiden.

Vill du får högskolebehörighet

För att få högskolebehörighet och möjlighet att söka vidare på högskola väljer du till ämnena Engelska 6 som programfördjupning och Svenska 2 och 3 som individuellt val.

Branschrekommenderad skola

Alströmergymnasiet Bygg- och anläggningsprogram är en Branschrekommenderad skola. Det betyder att vi lever upp till byggbranschens kriterier som säkerställer att varje elev garanteras en utbildning av hög kvalitet.

Behörighetskurser

Vi utbildar också i behörighetskurser som efterfrågas av branschen, såsom ställningsbyggnad, skylight, saxlift, säkra lyft och heta arbeten.

Läs mer om programmet på skolverkets hemsida

 

Skugga Bygg- och anläggningsprogrammet?

Skuggning innebär att du kan komma till oss på gymnasiet för att hälsa på och följa med en klass under en dag.

Vi kommer att göra vad vi kan för att du ska få en liten inblick i hur det är att vara student hos oss.

Om du är intresserad av att besöka oss, ta kontakt med vår studie- och yrkesvägledare för att undersöka om och när du har möjlighet att komma skugga.

 

Kontakta:

Emma Bresche Hellström

emma [dot] breschehellstrom [at] alingsas [dot] se