Årets företagare
Alingsås bildelar anfört av bröderna Carlsson blev årets företag i Alingsås.

Entreprenörsgalans vinnare presenterade

Leenden och skratt sammanfattar årets entreprenörsgala i Estrad. Störst leenden satt på kvällens sju vinnare.

Entreprenörsgalan 2015 är över, minglet har börjat ebba ut och kvar i Estrad finns en känsla av ny succé.

Sju priser skulle delas ut och ska man döma efter publikens jubel för var och en som kallades fram att ta emot sin utmärkelse var det rätt personer som vann.

Vinnarna var påtagligt stolta över att få ett erkännande för sina insatser, även om alla pristagare inte kunde vara på plats. Men då fanns andra metoder att ta till.

Som exempelvis för Pelle Carlsson, den ene av de två bröderna Carlsson i Alingsås bildelar, som tilldelades prestigefyllda utmärkelsen ”Årets företagare”.
Han hade nämligen lyckats boka en fjällenresa lagom till festligheterna och fick istället tacka för priset via livelänk direkt från Sälen.

Först ut att hämta ut sitt pris var annars Helena Sultan, på kaffekoppen i Sollebrunn, som tog hem "Årets turistpris".
Utdelare var av naturliga skäl Alingsås Turistbyrå och motiveringen löd så här:
”Priset går till en företagare, som med sitt engagemang och tillmötesgående bidrar till att lyfta Alingsås varumärke. Företaget ligger mitt i en central knutpunkt och fungerar som mötesplats för både långväga turister som lokala invånare. Med sitt stora engagemang för bygden finns pristagaren med i olika nätverk och tillför både klokskap, helheter och goda bakverk. Med sin omsorg om gästerna, positiva inställning och sociala utstrålning har hon en förmåga att se varje gäst och få dem att gärna vilja komma åter.”

Sedan var det dags för ”Årets Unga Entreprenör” att kliva fram.Vinnare var Carina Berg från Gerdas Bageri, som fick tillropen ”Äntligen” när hon klev fram. Där vämtade Cecilia Reuterberg och Anna Davidsson från kommunen med ett fint diplom. Motiveringen löd:
"Årets Unga Entreprenör 2014 går till en person som med stor drivkraft har utvecklat sin verksamhet. Med glädje för entreprenörskapet bidrar årets vinnare till att lyfta stadens varumärke som Kaféstaden, och tack vare sin passion för yrket gör hon livet härligt gott för sina kunder."

”Årets Framtidsentreprenör" delades  ut av Framtid Alingsås och gick till Patrik Arnstrand och hans Ledlab.
” En lysande idé, i skuggan av Nobelpriset! Företaget har tagit en helt ny teknik och gjort den affärsmässig. Sätter Alingsås på kartan och vi spår en ljus framtid” löd motiveringen.

”Årets Handlare”  som delades ut av Ove Axelsson och Karin Sandgren i Alingsås Handel gick till Ulf Melin och då framförallt för hans arbete med det nya handelshusets Vimpeln. Motiveringen löd:
"Genom att återanvända en mer än 100 årig industribyggnad har årets handlare berikat Alingsås med ett modernt handelshus.
Satsningen som är framtidsinriktad har inneburit ett nytillskott av dussintalet butiker och många arbetstillfällen.
Bara under första året besöktes handelshuset av inte mindre än ca.2,5 miljoner kunder."

Thomas Pettersson från LRF delade sedan ut priset ”Årets lantbrukare”.Vinnare blev Veronika och Gert Lindqvist med motiveringen:
”Veronika Berg & Gert Lindqvist har under 2014 utvecklat och investerat i ett mini mejeri på gården, för att därifrån förädla den egna komjölken från företaget, i form av gräddglass och konsumtions mjölk. Glass och mjölk säljs i gårdsbutiken samt i kyldisken i ett antal av kommunens livsmedelsbutiker. De har igångsatt en god början till en framtida hållbar kommun. Veronika har marknadsfört Glass och Mjölk för en ökad intäkt till företaget på gården. En Värdig vinnare av Lantbrukspriset 2014.”

Sedan återstod bara två priser. Dels ”Årets företag” som gick till Ola och Pelle Carlsson på Alingsås Bildelar.
Priset som delades ut av Företagarna i Alingsås med Nils-Erik Molin i spetsen gavs med motiveringen:
"Årets företagare 2015 är ett lysande exempel på ett lyckat generationsskifte. Från sin far tog de över ett företag i framkant sett till verksamhet, miljötänk, certifieringar och användande av datateknik. Under brödernas ledning har utvecklingen spetsats ytterligare. Ett tecken på det är utmärkelsen som Gasellföretag för en tid sedan för att omsättningen fördubblats på tre år."

Sist ut var "Årets Uppstickare", som gick till Sandra Carlborg, golfesset som sprider Alingsåsglans över hela världen. Kjell Hult hade äran att dela ut priset med motiveringen:
"Årets uppstickare är en färgstark, skicklig och slagkraftig kvinna som med framgång tagit Alingsås ut på den internationella arenan. År 2014 tog hon sin tredje VM-titel och har målmedvetet byggt ett tydligt varumärkeskoncept runt sin person och idrott. Hon får därmed anses vara en förebild för alla unga som på olika sätt vill nå lite längre..."

Entreprenörsgalan är ett sätt för arrangörerna från Alingsås Kommun, Alingsås Handel, Framtid Alingsås, Företagarna och LRF att lyfta fram entreprenörer och talanger som på olika sätt satt Alingsås på kartan. Oavsett om det är i det lokala eller i det globala.

– För oss är det jätteviktigt att kunna få vara med och dela ut sådana här pris. Det handlar om att motivera och uppmuntra människor som gör någonting bra för staden - och i vårt fall för turismen, säger Gunnbritt Reteike från Turistbyrån som både var med i arrangörsstaben och fick överlämna priset ”Årets Turistpris”.

Cirka 230 gäster fanns på plats under kvällen.