Kommunikationschef Malin Helltén och utvecklingschef Kjell Hult tar emot utmärke
Kommunikationschef Malin Helltén och utvecklingschef Kjell Hult tar emot utmärkelsen.

Alingsås fick ny topplacering i årets "Bäst att bo"

Alingsås är Sveriges tredje bästa landsbygdskommun. Det stod klart när tidningen Fokus under torsdagseftermiddagen presenterade resultaten i årets ”Bäst att bo"-rapport. Extra positivt är att Alingsås i år också klättrar tio placeringar i den totala rankingen och placerar sig som 22:a bästa kommun att bo i sett till alla Sveriges 290 kommuner.

- Det är fantastiskt att se att Alingsås i hård konkurrens fortsätter att klättra bland Sveriges alla kommuner och hamnar i toppen, i konkurrens med kustnära kommuner och storstäder. Vi som bor i Alingsås är väldigt stolta över vår stad och därför känns det extra positivt att det visar sig att vi också har god anledning att vara det, säger kommunikations- och marknadsföringschef Malin Helltén som tillsammans med utvecklingschef Kjell Hult tog emot utmärkelsen.

Det är andra året i rad som Alingsås kniper tredjeplatsen när tidningen Fokus i samarbete med Internationella handelshögskolan i Jönköping, presenterar sin årliga kommunranking ”Bäst att bo”. I Fokus undersökning delas kommunerna in i fyra olika kategorier; storstad, stad, landsbygd och glesbygd, utifrån Jordbruksverkets definition. Landsbygdskommunerna är den största av de fyra med hela 164 stycken kommuner.

Topp-tre placeringarna är de samma som föregående år. Etta kom Varberg, följt av Ängelholm och sedan Alingsås.

Upplägget är enkelt. Baserat på ett 40-tal olika variabler får forskargruppen ett resultat om hur det är att leva i kommunen; som ung, familj eller äldre, vilket utbud som finns, hur välutvecklad samhällsservicen är och en rad andra svar som ger en indikation kring var det helt enkelt är bäst att bo.

Alingsås klättrar i år även från 32:a till 22:a plats i totalrankingen av Sveriges samtliga 290-kommuner. Därför var det inte med lite stolthet som Alingsås representanter under prisutdelningen i Stockholm, utvecklingschef Kjell Hult och kommunikations- och marknadsföringschef Malin Helltén gick fram och tog emot utmärkelsen.

Kommunalråd Daniel Filipsson är också nöjd:

- Jag är såklart mycket stolt och glad över att vi har en vacker kommun som kan erbjuda så mycket. Men vi nöjer oss inte här, utan vi kommer att fortsätta utveckla kommunen och använda underlagen i rankingen för att se över vilka variabler som vi kan stärka ytterligare, konstaterar Daniel Filipsson, kommunalråd (M) i Alingsås.

Malin Helltén fortsätter:

- Alingsås är en kommun som har förutsättningar som många andra kommuner bara drömmer om, men vi får inte glömma att det också krävs hårt arbete. Alingsås är en kommun där vi aktivt arbetar med att få människor att få ihop livspusslet och trivas.