Publicerad 2024-09-17, kl 16:44

Nu etablerar Alingsås kommun en krimgrupp

Kriminaliteten har blivit en allt större utmaning i vårt samhälle och drabbar allt yngre människor. Därför har socialförvaltningen nu tagit fram en krimgrupp som aktivt ska arbeta med dessa frågor för att bättre möta målgruppen och deras anhöriga.

Sveriges kommuner står inför en växande utmaning med att hantera kriminalitet, och socialförvaltningen i Alingsås utvecklar nu sitt arbetssätt för att kunna möta personer som är involverade i kriminalitet och stärka stödet till anhöriga och andra som påverkas negativt.

Med den nystartade krimgruppen är målet att utveckla och etablera ett fungerande arbetssätt inom Alingsås kommun som stödjer individer att leva självständigt och fritt från kriminalitet. Gruppen kommer att rikta sig till de som vill lämna kriminalitet eller till anhöriga och andra som är oroliga för någon i deras närhet som är involverad i kriminalitet eller som drabbas av hot, våld eller utpressning.

Uppdraget är uppdelat i två delar: Dels ligger fokus på att ge stöd till de individer som redan är kända, där tidigare insatser inte har varit tillräckliga, samt till de som socialförvaltningen inte har kännedom om. Och dels anpassas arbetet till den nya socialtjänstlagen som innebär ett utökat ansvar för brottsförebyggande åtgärder inom förvaltningen. Detta kräver implementering av effektiva metoder för alla typer av insatser. Arbetet måste därför vara gränsöverskridande och involvera hela förvaltningen för att stärka samarbetet både internt och externt.

–  Idag erbjuds stödsamtal, behandling, stöd i kontakter med myndigheter och andra aktörer. Fokus kommer också att riktas mot sysselsättning, studier, skydd vid behov eller liknande. Anhöriga är en oerhört viktig grupp för dem som vill förändra sin livsstil, därav kommer vi även erbjuda anhörigstöd utifrån deras behov, säger Bengt Lassen, enhetschef på beroendestöd och fortsätter:

Vi står inför en del nya utmaningar när det gäller kriminalitet i vår kommun, särskilt bland unga. Genom att utveckla och etablera nya arbetssätt kan vi bättre stödja individer som vill lämna kriminaliteten bakom sig och skapa en tryggare miljö för alla våra invånare.

Vill du eller någon du känner lämna en kriminell livsstil? Läs mer här.

Bengt Lassen

NULL

Enhetschef, Enhet beroendestöd, Socialförvaltningen