Publicerad 2023-07-03, kl 10:00

Sommar, sköna sommar! Eller?

Sommarlov och semester är inte alltid så härligt som det kan framstå, utan kan rent ut sagt vara skitjobbigt för många unga. Här har vi samlat bra kontaktvägar, både chatt och telefon, för barn och ungdomar. För vårdnadshavare kan sommaren även vara en tuffare period gällande exempelvis gränssättning kring alkohol och droger. Längst ner finns information som vänder sig till er. Ta hand om er själva och varandra i sommar!

Stöd och hjälp för dig som är ung


Fältgruppen Alingsås

Fältgruppen träffar och pratar med ungdomar på olika platser där de finns både under dagtid och kvällstid. Om du har små eller stora bekymmer finns fältsekreteraren för dig och lyssnar på det du vill prata om. Fältsekreteraren känner även andra bra vuxna som kan vara till hjälp. Är du orolig för din kompis eller kanske du som förälder anar att ditt barn eller någon annans barn råkat i någon typ av problem. Prata med fältsekreteraren som ofta kan hjälpa till. Carlos och/eller Kimi är i tjänst hela sommaren, förutom vecka 31 (31/7-4/8) då båda har semester.

Fältgruppen finns både på Facebook och Instagram.


Tjejjouren Olivia

Tjejjouren Olivia vänder sig till dig som definierar dig som tjej från 10 år och uppåt. Under måndagar kl. 18-20 kan du chatta anonymt på deras hemsida. Onsdagarna 12 juli och 19 juli är chatten extraöppen kl. 14-16. Tjejjouren har tystnadsplikt och ingen anmälningsplikt.

Tjejjouren Olivia finns även på Facebook och Instagram.

E-post: tjejjourenolivia@gmail.com


Ungdomsmottagningen Alingsås

Du som är mellan 13 och 23 år är välkommen att kontakta ungdomsmottagningen om du vill prata med någon om hur du mår.

Telefonnummer: 010-435 85 50

Besöksadress: Göteborgsvägen 12, Alingsås.

Killar.se

Killar.se är en stödsida som bland annat vill:

– Lyssna och stötta dig som identifierar sig som ung kille mellan 10-25 år.

– Stötta killar i att söka stöd hos vuxna.

– Förebygga kränkningar, våld och sexuella övergrepp.

– Vara ett verkligt stöd för killar som blir utsatta eller utsätter andra för våld och övergrepp.

– Stärka killar att göra jämställda handlingar.

På hemsidan kan du chatta anonymt söndag-torsdag kl. 19-21. Det finns också en samtalsmottagning där du kan prata med en psykolog eller kurator helt gratis.


Ungarelationer.se

Unga relationer ger stöd och information till dig under 20 år som blir utsatt i en relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Chatten är öppen varje kväll mellan klockan 20 och 22.


BRIS

Till Bris kan alla under 18 år ringa, maila eller chatta för att prata med en vuxen om vad som helst. Det är gratis och ingen kan se att det är du som ringer eller att du har ringt. Du behöver inte tala om vem du är och du bestämmer själv vad du vill prata om. Öppen varje dag, även på natten.

Det går också bra att skriva till en vuxen på BRIS eller chatta i BRIS-chatten.

Telefonnummer: 116 111.


Socialförvaltningen Alingsås

Vill du komma i kontakt med socialförvaltningen i Alingsås för stöd kan du ringa växeln, 0322-61 60 00.

Är situationen akut?

I en akut situation, ring alltid larmnumret 112.

Fler kontaktuppgifter och mer information riktad till unga finns här

För dig som vårdnadshavare – ditt nej är viktigt!


Som vårdnadshavare finns det en hel del du kan göra för att din tonåring inte ska råka illa ut. Genom att vara en nejsägare och sätta gränser kring tobak- och nikotinprodukter, alkohol och andra droger kan du hjälpa din tonåring att fatta bra beslut, även när du inte är med.

Ibland är det lätt att tro att ungdomar inte vill att man pratar med dem alls. Men forskning visar att 9 av 10 tonåringar tycker att det är bra om föräldrar sätter tydliga gränser kring alkohol. Lika många tycker att det är bra om föräldrar hjälper till med argument att säga nej till alkohol till sina vänner. Så, ditt nej och dina tydliga gränser spelar roll!

För tobaksfria produkter, så som vitt snus och vipes, råder det 18-årsgräns sedan 1 augusti 2022. Tobak- och nikotinprodukter kan också vara en inkörsport till att testa alkohol och andra droger. 

Gå från mindre koll till full koll och få svar på vad du som vårdnadshavare kan göra kring sådant som rör tonåringar, alkohol och droger. Dina argument är viktiga!

Läs mer på fullkoll.nu

Är du orolig för din ungdom finns föräldrastöd inom kommunen. Det är rådgivning för dig som är vårdnadshavare till barn under 18 år. Du behöver inte invänta en utredning eller beslut utan kan själv boka tid för samtal. Läs mer vad som gäller här.

Alingsås kommun