Google translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Publicerad 2021-10-13, kl 10:58

Antikorruption och Agenda 2030 i fokus på Hållbarhetsfestivalen

På måndag startar Hållbarhetsfestivalen i Västra Götalandsregionen. Invigningen sker på Palladium i Alingsås och sen följer ett späckat program med föreläsningar, modevisning och andra aktiviteter.
— Roligt att invigningen är i Alingsås och vi har satsat mycket på att få ihop bra programpunkter, säger Cecilia Knutsson, stabschef på Alingsås kommun.

Hållbarhetsfestivalen är ett större format av den tidigare Framtidsveckan. Syftet är detsamma när olika aktörer bjuds in för att skapa arrangemang om viktiga samhällsfrågor kopplat till en omställning mot ett hållbart samhälle. Årets festivaltema är antikorruption, men liksom tidigare år är det fritt att ordna aktiviteter med andra hållbarhetsteman. Alingsås kommun har valt Agenda 2030 som tema för de aktiviteter kommunen ordnar.

Kommunen arrangerar bland annat Before work och drop-in på Bankgatan med Agenda 2030-tema. Det är viktiga saker att lyfta och Hållbarhetsfestivalen är ett väldigt bra tillfälle för det, säger Robert Gustafsson, mänskliga rättighetsstrateg på Alingsås kommun.

Festivalen rivstartar med måndagens invigning på Palladium. Kommunfullmäktiges ordförande Kristina Grapenholm invigningstalar innan två föreläsningar följer. Jóhannes Stefánsson pratar om korruption som hinder för hållbart fiske medan Mikael Karlsson fortsätter med nästa ämne som är hållbart skogsbruk.

Höjdpunkterna från schemat resten av veckan är många. På tisdag föreläser Andreas Bågenholm, universitetslektor och forskare, om varför korruption är ett så allvarligt samhällsproblem och vilka lösningar som finns. Efter föreläsningen blir det panelsamtal med Andreas, Alingsås kommuns säkerhetschef Eija Suhonen, kommunstyrelsens ordförande Daniel Filipsson (M) samt representant från näringslivet.

På torsdag är det mat och mattrender som står på menyn. Matforskaren Richard Tellström förklarar och föreläser om skillnader mellan mode, trender och grundvärderingar. Han pratar bland annat om hur coronakrisen kan ha förändrat människors värderingar och framtida konsumtionsmönster.

Palladium är också platsen där kulturverkstans dagliga verksamhet bjuder in till en modevisning med mycket glädje och härlig musik. Deltagarna kommer tillsammans med personal visa upp kläder som har fått nytt liv genom återbruk. Gamla jeans har blivit kjolar medan gamla tröjor har blivit som nya med lite färg och tryck.

Hela det fullmatade programmet – som även innehåller klimatworkshop, föreställning med Kapten Kryp, Nördkafé och utställning i Järtas Park – finns att ta del av här.

Roligt att många aktörer engagerar sig och ordnar programpunkter. Det gör att det finns något för alla målgrupper, alltifrån företagare till barnfamiljer, avslutar Robert.

Robert Gustafsson

NULL

Mänskliga rättighetsstrateg, Säkerhetsenheten

Caroline Forssbaeck

NULL

Folkhälsostrateg, Säkerhetsenheten

Cecilia Knutsson

NULL

Stabschef, Stabsavdelningen kommunledningskontoret