Nationella råd gäller för att minska spridningen av covid-19

Våra verksamheter anpassas och många har tillfälligt stängt eller begränsat för besök. Ta reda på vad som gäller innan du besöker oss.

Alingsås kommuns information om covid-19

Google translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Publicerad 2021-06-09, kl 08:05

Ny utställning på Nolhaga slott i sommar

Lördagen den 12 juni kl. 15.00 är det invigning av Göteborgsregionens gemensamma projekt Form Follows Fiction på Nolhaga slott. Utställningen är producerad av konst- och designgruppen Studio Mold.

Utställningen ska ses och upplevas som en rumslig roman i elva delar, på lika många platser, om den fiktiva entomologen, geniet och konstnären Milka Havel som ”levde” år 1571–1631.

— Vi vill lyfta fram fiktion som drivkraft i konstnärligt skapande, historieskrivningens ofrånkomliga fiktionalisering och hantverkets betydelse för upplevelsen, säger Johnny Friberg, projektledare Studio Mold.

På Nolhaga slott visar Studio Mold utställningens kanske mest imponerande objekt; en fyra meter stor tratt i valnötsträ som förstärker insekters ljud. Förutom tratten finns här en stiliserad rekonstruktion av Milka Havels hem i Cesky Pras bestående av några utvalda delar. Det kommer också finnas små insektsfällor att kika på utanför slottet.

— För Alingsås är kombinationen konst och natur en perfekt kombination, då vi redan har en historia av att jobba med just det – framförallt Nolhaga park men också i den vackra Gräfsnäsparken och omgivningar, säger Anne Gunnevik, ordförande kultur- och utbildningsnämnden.

Syftet är att nå ut med konstupplevelser till fler och locka besökare att upptäcka de trädgårdar och parker som finns i regionen. 

Invigning

12/6 kl 15.00 inviger Anne Gunnevik, ordförande i kultur- och utbildningsnämden, utställningen. Därefter följer ett samtal med delar ur Studio Mold.

Plats: baksidan av Nolhaga slott

Mer om Form Follows Fiction

Vid Nolhaga slott, Gunnebo slott, Råda säteri, Sundsby säteri, Mariagården, Tjolöholms slott, Prästalund, Jonsereds Trädgårdar och i fler vackra parker och natursköna områden i Göteborgs kranskommuner kommer besökare i sommar kunna njuta av en utställning med 11 sammanlänkande delar. Om man besöker fler parker bildar utställningen en fantastisk helhetsupplevelse.

Projektet är gränsöverskridande på flera sätt och avser att utforska spänningen mellan; konst – vetenskap, fiktion – sanning, design – konst, historia – samtid samt text – artefakt.Utställningen innefattar bilder, planteringar, skulpturer, möbler, ljud, belysning och digital media, allt med ett barock-minimalistiskt uttryck. 

— Vi har velat regissera en upplevelse där samtal om bland annat historieskrivning i sig, kvinnors undanskymda position i nämnda historia, narrativ design, formspråk och hantverk, makt, konst och vetenskap möjliggörs, säger Friberg.

Det finns också en webbsida för projektet som kompletterar utställningen med information, berättelser och bilder. Essäer av författare som exempelvis Ingrid Elam, Fredrik Sjöberg och Martin Engberg fördjupar berättelsen om Milka Havel och barocken. 

Projektet genomförs med stöd från delregionen genom KULTURMILJONEN GR.

Välkommen till en annorlunda upplevelse på Nolhaga slott i sommar!

Alingsås kommun