Information om coronaviruset covid-19

Kommunen jobbar aktivt med hanteringen av coronaviruset covid-19 och följer direktiv och rekommendationer från folkhälsomyndigheten, socialstyrelsen och andra myndigheter.

Läs mer
0 Driftstörningar

Google translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Publicerad 2020-09-15, kl 08:30

Fler turistade i Alingsås

En illustration med texten "Alingsås. Hemestra i sommar".

Den pågående pandemin ledde till att fler än vanligt under sommaren turistade i Alingsås kommun. Det säger kommunens turist- och evenemangschef Pierre Åkerström.

Pandemin ledde i somras till inställda charterresor, vilket fick som följd att många svenskar valde att semestra i Sverige. Och Alingsås var en av de orter som lockade många besökare, både hemestrande kommuninvånare och turister utifrån. 

— Folk har verkligen semestrat här hemma i Alingsås och vi har även fått mycket externa besökare. Det har varit ett jäkla tryck! Alingsås har ju väldigt mycket att erbjuda som kommun. Vår pittoreska innerstad, trevlig shopping och mysiga kaféer. Sedan så har vi en fantastiskt fin natur med vackra vandringsleder och sjöar med fiske och båtliv, säger Pierre Åkerström.

Anpassat efter pandemin

För att anpassa sig till Folkhälsomyndighetens riktlinjer i covid-19:s spår och möjliggöra ett säkert semestrande så är Alingsås kommun varit noggrann med att på olika sätt uppmana besökare att hålla avstånd. Kommunen har även anpassat sina verksamheterna på en rad sätt. Längre avstånd mellan borden och mindre grupper vid guidade turer är ett par turistrelaterade exempel. Något som varit nödvändigt, konstaterar Pierre Åkerström.

— Det är naturligtvis oerhört viktigt att vi jobbar för att det ska vara så säkert som möjligt och i år har det kommit väldigt mycket turister!

”Otroligt många vid Gräfsnäs”

Ett av många populära besökmål har varit Gräfsnäs, med bland annat bad, slottsruin och museijärnväg. Där har även anordnats deckarvandringar för barn, vilket varit en succé!

— Otroligt många har besökt Gräfsnäs under semestern och våra broschyrer har tagit slutbud rasande fart! Eftersom vi har stora ytor är lätt att hålla avstånd och på lekplatsen har generationer kunnat mötas trots pandemin, många har utforskat vår kärleksstig och utställningarna i slottsruinen har också varit välbesökta, berättar parkvärd Susanna Nerell.

Nolhagaområdet lockade

Någon exakt mätning på hur många som semestrat och hemestrat i kommunen finns av naturliga, logistiska skäl inte. Däremot går det att mäta hur många som gått kommunens guidade turer, antalet hotellövernattningar och nättrafik i form av antalet besökare på Kaféstadens olika turistsidor online. Det sistnämnda har ökat avsevärt konstaterar kommunens turist- och evenemangschef.

— Vi har inte hunnit samlat in all statistik ännu, men vi kan redan nu konstatera att allt tyder på att det är mer folk som rört sig i kommunen än förra sommaren. Fler har deltagit i våra guidade fikavandringar och vid guidningarna vid Gräfsnäs slottsruin. Nolhagaområdet, med friskvårdsanläggning, lekplats, slott, och klapphage med djur, har också haft mycket besökare. Och det är bara en del av allt som lockat till Alingsås under sommaren!

Alingsås kommun