Information om coronaviruset covid-19

Kommunen jobbar aktivt med hanteringen av coronaviruset covid-19 och följer direktiv och rekommendationer från folkhälsomyndigheten, socialstyrelsen och andra myndigheter.

Läs mer
0 Driftstörningar

Google translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Publicerad 2020-09-14, kl 12:02

Ines Sebalj på Alingsås konsthall

Lördagen den 19 september öppnar Alingsås konsthall höstens första utställning: I hennes spår av Ines Sebalj. Utställningen är ett självbiografiskt nedslag i en brokig familjs historia.
Flickan och Tito av Ines SebaljInes Sebalj på Alingsås konsthall

–  Konsten är mitt sätt att bearbeta erfarenheten av att växa upp i skuggan av psykisk ohälsa, berättar Ines Sebalj. Jag jobbar intuitivt med det undermedvetna för att bearbeta, men också för hitta en slags gemensam plattform där flera personer med liknande erfarenheter kan mötas – och förhoppningsvis känna sig mindre ensam.

Ines låter besökaren spegla sina egna erfarenheter i en period då hon var runt tio år och mammans schizofreni präglade livet. Bilderna och texterna i utställningen I hennes spår handlar om att splittras och återigen mötas, om att leva med disharmoni och uppbrott.

–  Gestaltning tillåter konstnären att adressera svåra ämnen på ett sätt som besökaren både kan ta till sig, leva sig in i, spegla sig i och känna, menar Greta Voćar, utställningsproducent Alingsås konsthall. Detta är en konst Ines Sebalj verkligen kan bemästra.

Sebaljs bilder rör sig i övergången mellan barndom och vuxenvärld, minnesbilder och verklighet, mellan roller och perspektiv. Geografiska områden och tidsepoker knyts samman i en resa genom tid och rum – framlänges och baklänges. Frånvaro och närvaro iscensätts med drömlika fragment baserade på en liten flickas minnen, ofullständiga dokument och rädslan för oöppnade akter.

–  Många barn växer upp med en förälder som är sjuk eller att barnet själv är drabbat av psykisk ohälsa, säger Rebecka Gustin, vice ordförande i Kultur- och utbildningsnämnden. Det är ett svårt ämne att tala om då psykisk ohälsa fortfarande till viss del är skambelagt. Just därför är Sebaljs utställning mycket angelägen, avslutar Gustin.

Ines Sebalj (f. 1967) är fotograf och konstnär verksam i Göteborg. Hon har tidigare arbetat som regissör och skådespelerska. Mer om konstnären: www.inessebalj.se.

Vernissage av I hennes spår lördagen den 19/9
Kl. 12.00 invigs utställningen av Rebecka Gustin, vice ordförande i kultur- och utbildningsnämnden. Därefter är det bokrelease för Ines Sebaljs bok Flickan och Tito, utgiven av Sailor Press. Ines och Matilda Plöjel, bokens formgivare och förläggare, berättar om samarbetet och boken.

Boken kommer att finnas till försäljning till specialpris under vernissagen. Konsthallen håller öppet kl. 10-14. Invigningen och bokreleasen live-streamas till kulturhusets YouTube-kanal
Mer information hittar du på: www.alingsaskulturhus.se

Varmt välkommen!

Program under utställningen:

Konstnärssamtal
Torsdag 1/10 kl. 17.30 möts konstnären Ines Sebalj och Per Magnus Johansson, psykoanalytiker och docent i idé- och lärdomshistoria, i ett samtal kring utställningen I hennes spår och om hur det är att som barn leva med disharmoni och uppbrott. Hur kan en enskild människa förhålla sig till sin barndom som i perioder har känts alltför smärtsam? Kan dokumentationsarbete och konstnärlig kreativitet ge nya perspektiv på en plågsam uppväxt? 
Live-streamas på: http://tiny.cc/alingsaskulturhus

Historielabbet – Gör om! Gör rätt!
Torsdag 15/10 kl 17.30. Föredrag med Historielabbet. Hur ser vår konsthistorieskrivning ut och vilka konstnärskap och berättelser ryms i den? Historielabbet lyfter fram kvinnliga- och queera konstnärer, samt ger en bild av historien som visar på konstnärliga uttryck, inte bara från Europa, utan från hela världen. De vill med andra ord lämna ”historien” i singular för att istället öppna upp den i plural. Det ska finnas plats för fler historier!
Live-streamas på: http://tiny.cc/alingsaskulturhus

Konst till kaffet
Onsdag 21/10 kl. 11.00. Du fikar medan vi berättar om utställningen. Kaffe + kaka 10 kr. Konst till kaffet live-streamas inte.

Alingsås konsthall och COVID-19.
För att minska smittspridning av coronaviruset gäller följande:

  • Alla program i konsthallen genomförs med max 30 personer.
  • Biljett krävs till alla programpunkter. Biljetten är kostnadsfri men en serviceavgift om 10 kr utgår. Biljett släpps två veckor innan programmet och kan köpas på: http://event.webbiljett.se/alingsaskh
  • Programaktiviteterna live-streamas till kulturhusets YouTube-kanal: http://tiny.cc/alingsaskulturhus

För mer information besök www.alingsaskulturhus.se

Vi reserverar oss för att ändringar av höstens program kan ske med kort varsel.

Alingsås kommun