Information om coronaviruset covid-19

Kommunen jobbar aktivt med hanteringen av coronaviruset covid-19 och följer direktiv och rekommendationer från folkhälsomyndigheten, socialstyrelsen och andra myndigheter.

Läs mer
1 Driftstörningar

Google translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Publicerad 2020-07-20, kl 01:07

Avrådan från bad hävd

Den avrådan från bad vid Playa Mjörn, i sjön Anten samt Ingareds badplats i Sävelången som vi gick ut med förra veckan är nu hävd. Ingen av badplatserna visar tecken på algblomning längre efter nya kontroller. Det är dock viktigt att fortsätta att hålla sig uppdaterad ifall situationen skulle förändras.

Algblomning är ett naturligt fenomen, men vissa arter av algerna utvecklar giftiga ämnen som kan vara farliga för människor och djur. Särskilt viktigt är det att hålla små barn under uppsikt då de lätt kan få kallsupar. Om man får i sig vatten med blommande alger kan det leda till klåda, kräkningar och diarré. Hundar och andra husdjur är också extra känsliga.

Skyltar vid badplatserna

Alingsås kommun besöker regelbundet de kommunala badplatserna och när algblomning uppstår råder vi alltid till försiktighet genom skyltning på badplatserna. Blomningen kan vara lokal och det är upp till var och en att vara uppmärksam på den aktuella situationen. När det är kraftig algblomning ser man oftast det direkt på vattnet att det kan vara olämpligt att bada. Vattnet blir grumligt eller färgat av ansamlingar av alger, ofta blågrönt eller grönfärgat.

Här kan du läsa mer om algblomning!

Hundar vid badplatser med mera

Vi får en del frågor gällande hundar vid våra badplatser och följande gäller:

Enligt allmänna lokala ordningsföreskrifter för Alingsås kommun får du ta med din hund till våra badplatser under förutsättningarna att den hålls kopplad, att avföring plockas upp samt att du visar hänsyn genom att inte låta din hund störa eller skrämma övriga besökare.

Vi vill också uppmana till att låta bli att mata fåglarna vid våra badplatser samt att undvika att slänga skräp i redan fulla soptunnor.

Badplatsen Playa Mjörn i eftermiddags sol.
Playa Mjörn

Alingsås kommun