Nolhaga slott

Med promenadavstånd från centrum, i hjärtat av Nolhaga park, ligger Nolhaga slott. Slottet är en ståtlig byggnad i italiensk nyrenässansstil och stod klart under senare delen av 1800-talet.

Texten uppdaterad 2024-01-11

Kom och upplev den nyrenoverade interiören som tar dig tillbaka till Adelskölds 1800-tal. På slottet finns även Triumf Glasscafé som serverar fika, enklare luncher och glass i alla former.

Öppettider:

Nolhaga slott är stängt för säsongen.

Triumf Glasscafé

På entréplan i slottet finns slottets café. Här hittar du glass i alla dess former men här går även att köpa fika och enklare luncher. Det går bra att sitta inne i den mysiga slottsmiljön eller utomhus med utsikt över slottsparken.

Renoveringen av Nolhaga slott

Nolhaga slott är inte ett slott i egentlig mening utan en byggnad i italiensk nyrenässansstil, uppförd i början av 1880-talet. När Jonas Alströmer, grundare av Alingsås manufakturverk, återvände till hemstaden Alingsås i början av 1720-talet, köpte han Nordhaga egendom och angränsande gårdar. Den nya egendomen fick namnet Nolhaga.

Under åren bytte egendomen ägare flera gånger innan Claes Adelsköld 1877 köpte den, rev det gamla bostadshuset som stod på platsen och byggde den mangårdsbyggnad som vi idag kallar för Nolhaga slott. Källarvalven från 1700-talet bevarades dock och man kunde därför resa huset på rekordsnabba fem månader. Med inspiration från det nyligen utgrävda Pompeji var det Claes Adelsköld som år 1880 gav Nolhaga slott dess karaktäristiska utseende som vi kan se än idag.

I projektet ”Nolhaga – en park för alla” har kommunstyrelsen beslutat att slottet och den gamla trädgården ska återskapas för att knyta an till det 1800-tal som Claes Adelsköld levde under när han lät uppföra byggnaden och den kringliggande parken. Entrén och andra våningen med bland annat vigselrummet står nu färdiga.

Slottet ska steg för steg återfå delar av sin 1800-talsglans med tidstypiska golv och väggar. I projektet Nolhaga – en park för alla har kommunstyrelsen beslutat att slottet och den gamla trädgården ska återskapas för att knyta an till det 1800-tal som Claes Adelsköld levde under när han byggde slottet och den kringliggande parken.

Kontakt

Har du frågor om Nolhaga slott är du välkommen att kontakta Kultur- och utbildningsförvaltningen. Gäller det frågor kopplat till turism, hör gärna av dig till turistinformationen.

Kultur- och utbildningsförvaltningen

NULL

Förvaltningskontoret kultur- och utbildning

Alingsås turistinformation

NULL

Alingsås turistinformation, Kultur, turism och evenemang